דף הבית » הדברת עכברים
מהיום שבו גילה האדם את החקלאות הצטלבו חייו וחיי חולדות (ושל עכברים). בשלב מסוים החלו בני אדם לאגור גרעיני תבואה באסמים לתקופות מחסור ותוך פרק זמן קצר חולדות למדו את היתרון במקורות מזון זמינים.
כמצופה מהן, חולדות (או עכברים) זיהו את הפוטנציאל הגלום במגורים בסמיכות לאדם (ועל חשבונו) הכוללים מקום מחסה ומקלט מצוין מפני אויבים פוטנציאליים כמו נחשים או עופות טרף שונים והחלו לפתח יחסי תלות קבועים בגורם האנושי. הסברה הרווחת כיום, שעל כל תושב על פני כדור הארץ קיים לפחות מספר זהה של חולדות או עכברים.
עכברים או חולדות הם מכרסמים חסרי זהות (אנונימיים), אופורטוניסטיים (מנצלים כל פירצה או הזדמנות), ללא יחס מועדף למעמד חברתי זה או אחר של בני אדם. חולדות מקיימות קשר כל כך הדוק עם בני האדם ומשפיעים, בצורה ניכרת, על אופי חייו בהיבט הבריאותי, הפיזי והכלכלי עד כי השם "מכרסמים סמוכניים" ניתן להם וזאת כי האדם מספק, גם עבור חולדות וגם עבור עכברים מים, מזון ומקום מקלט באופן שוטף ועקבי.
חולדות (חולדה נורווגית או חולדה מצויה) החלו, תוך זמן קצר, להגיב מהר לשפע המזון והמים, התרבו בשיעורים גבוהים והחלו, באין מפריע, בהשתלטות עוינת על סביבתו של האדם עד אשר הפכו מ- "חיות מחמד" בלתי קרואות ל- מזיקים בלתי רצויים. במקביל ובאופן בלתי נמנע החלו לצוץ הנזקים המשניים של חולדות, שנאמדו בהון רב.
חולדות לא הסתפקו בשהייה במחסני המזון וחדרו עם הזמן לתוך מגורי האדם. חולדות הפיצו מחלות, הותירו גללים ושתן, נגסו במזון ופגעו בתשתיות הבית.
האיום הבלתי פוסק על בריאותו גרם לאדם להבין במהירה שיש צורך להתייחס בכובד ראש לנוכחות של חולדות ולכן החל לפתח שיטות של הרחקת חולדות או סילוק חולדות על מנת למתן את נזקיהן.
מכרסמים ביתיים כמו חולדה נורבגית, חולדה מצויה או עכבר הבית ניתן למצוא כמעט בכל מקום המספק להם תנאי מחייה בסיסיים.
מפעלי מזון, סופר מרקט, מסעדות, חנויות המספקות מזון לבעלי חיים, מחסני תבואה (ממגורות), הינם מקומות פגיעים, שמועדפים במיוחד על מכרסמים.
עכברים או חולדות יאכלו כמעט כל מזון הנצרך על ידי האדם או על ידי חיות הבית שלו ולעיתים רחוקות ייראו בשעות היום אלא אם כן כמות אוכלוסיית החולדות עולה מעבר ליכולת ההכלה של אזור המחייה (פיצוץ אוכלוסין).
חולדות או עכברים יכולים להשתחל דרך סדקים או פתחים צרים מאוד, עובדה זו גורמת קושי רב לאתר את דרכי הכניסה או המעבר שלהם.
למרות שנדיר לראות חולדות או עכברים, בלילות שקטים ניתן לשמוע אותם היטב מכרסמים דבר מה, מצייצים לחברי להקתם או פוערים חורים לנתיבי מעבר שונים.
אם הכלב או החתול שלך בוהה בחלקו התחתון של הספה או בארון הבגדים יתכן וחולדה או עכבר מסתתרים שם, אף על פי כן, כלבים או חתולים אינם מרתיעים מכרסמים.
בדרך כלל, רמזים ברורים וגלויים של נגיעות חולדה או עכבר בבית הם גללים ושתן על שיש המטבח, במגירות המטבח או במזווה האוכל.
לא במקרה, עקב היותו יונק חברתי שחי בלהקות, מכרסמים, לעיתים קרובות, הינם בעיה סביבתית, לא נקודתית!
אם התגלתה נגיעות מכרסמים בבית מסוים, סביר להניח שהבתים הסמוכים לו גם הם נגועים בבעיית חולדות ולכן על מנת למגר את התופעה בצורה אפקטיבית, חובה לבצע הדברה נגד חולדות בכל הרחוב.
עבור אנשים מסוימים, בעיית חולדות, כפי שאנו מכירים, היא סיוט אמיתי.
בכל מקום בו יתיישב האדם, חולדות יבואו בעקבותיו, יוצרות ערים מקבילות משלהן מתחת האדמה או בתוך מחילות תחת שדות ומטעים.
עכברושים גדולים משגשגים במקומות המזוהמים ביותר, מערכות ביוב עירוניות, סמטאות עזובות, פארקים נטושים.
חולדות מרעילות מזון, מערערות יסודות של מבנים, מפיצות מחלות, משמידות יבולים ואף נושכות תינוקות חסרי ישע או אוכלות בני אדם בעודם בחיים.
עכבר הבית הוא יונק המתאקלם במהירות בסביבה חדשה (סתגלני) ובעל כושר קפיצה, ניתור, טיפוס ושחייה מעולים. חוש הריח, הטעם והמישוש של עכבר הבית יוצאי דופן גם כן.
מחוץ לבית יגורו עכברים בתוך סדקים שונים, שקעים בקירות, בתוך חריצי סלעים או יבנו מערכת מחילות תת קרקעית הכוללת חדרי מזון, חדרי מגורים ומספר פתחי יציאה.
בסתיו, בואו של גל הקור הראשוני מאלץ עכברים לתור אחר מקורות מזון ומחסה חדשים.
עכברים סקרנים מטבעם וישתחלו לכל סדק הגדול מ- 8 מ"מ. אם גילה עכבר שהמקום החדש עדיף על זה שבחוץ סביר להניח שתהיה לך בקרוב בעיית עכברים!
עכברים יקננו אך ורק במקום מוסתר הקרוב למקור מזון. קן עכברים עשוי מנייר או אריגים שונים ובצורה של כדור צמר בקוטר של 10 ס"מ.
ככלל, אם אין מחסור במזון, עכבר ישוטט עד 20 מטרים ממקום הקן שלו לארוחה היומית. עכברים הינם מכרסמים טריטוריאליים ויחקרו בקביעות את אזור מגורם על מנת להכירו טוב יותר.
עכברים הינם בעלי חיים ניאופיליים כלומר, כאלה שאינם חוששים מדברים חדשים.
עכברים הם מכרסמים סקרנים, אולי סקרנים מדיי. תכונה זו בולטת אצלם במיוחד ומובילה אותם לפשפש ולבלוש אחר כל אובייקט חדש בטריטוריה שלהם.
עכברים משננים וזוכרים היטב מעברים, מכשולים, כל דבר מזון, מים או מחסה או כל דבר אחר הקיים בבית הגידול שלהם (habitat).
עקב ראייתם החלשה, עכברים נעזרים בשערות שפמם על מנת לנווט כשהם מתקדמים לאורך קירות או חפצים שונים – אם אתה קפוא במקומך, עכבר לא יראה אותך!
עכברים יוצאים ממקום מחבואם על מנת לחקור את סביבתם כשהם בטוחים שהם לבד, בדרך כלל בשעות החשיכה או בכל רגע אחר בו הם לא מזהים תנועות חשודות. עכברים נצפים בשעות היום בדרך כלל בתקופות של חוסר מזון.
משפחה של עכברים תמנה זכר שליט, מספר של נקבות וצאצאיהם. בתוך הטריטוריה ישנם הבדלי מעמדות בין הנקבות. עכברים צעירים שבגרו יאולצו לעזוב את הלהקה למרות שמספר נקבות בוגרות יורשו להישאר בקרבת הוריהם בהיררכיה מסוימת בתוך הטריטוריה.
עכשיו, ברור לעין כל מדוע, בתנאי שפע, תפוצתם של עכברים כה גדולה אך למרבה המזל קצב הילודה שלהם מצטמצם ככל שמספרם עולה.
עכברים יכולים לחיות באזורי מחייה יבשים ולקבל את מנת המים היומית שלהם מתוך המזון אותו הם צורכים.
עכברים מכרסמים אומניבורים (אוכלי כל). בטבע, עכברים יעדיפו לאכול זרעים וגרעיני תבואה למרות שיסתפקו גם בשורשי צמחים וחרקים למיניהם כמו זחלים או תיקנים או אפילו פגרים.
אף על פי שעכברים יכולים להסתפק בפירורים, בשגרה הם ניזונים מארוחה יומית שמשקלה כ- 3 גרם (המבטאת 10-15% ממשקל גופם!). כשיש בנמצא מזון של בני אדם, שהוא עשיר בחלבונים וסוכרים כמו נקניקים, שוקולד, חמאה או אגוזים, עכברים יעדיפו אותו על פני מזון טבעי. עכברים הם סקרניים מטבעם ולכן יטעמו, ללא היסוס, דברי מזון חדשים כגון סבון או דבק אם הם מכילים שומן בעל חיים.
עכברים מכרסמים כל מזון שהוא זמין עבורם. עכברים טועמים מנות מזון קטנות מאוד מכל דבר עד שהם מגיעים להחלטה מהו המזון הכי טעים עבורם. בדרך זו, עכברים משמידים כמות גדולה יותר של מזון מזו שאכלו בפועל.
שאלה: כמה גללי צואה מטיל העכבר במשך שנה אחת? (תשובה בתחתית העמוד)
חולדה נורבגית – rattus norvegicus (או בשמה הנוסף חולדת החוף, חולדה חומה או חולדה נודדת) היא חולדה מתוחכמת, קשוחה וחזקה, שיכולה להסתגל למזג אויר קר ולכן היא החולדה הנפוצה ביותר בעולם. (עד היום אין שום הוכחה כי חולדה זו הגיעה מנורבגיה)
חולדה תשיל מעל גופה 500,000 שערות במהלך שנה אחת. ללא השחזה או כרסום, שיניה החותכות של חולדה יכולות להגיע לאורך של 10 ס"מ בתוך שנה אחת!
לכן חולדות נאלצות להשחיז את שיניהן הקדמיות באמצעות לעיסה או כרסום בלתי פוסק. חולדות ילעסו עץ מתכת עדינה, קירות גבס, ציפוי חוטי חשמל או אפילו בטון, הכל מלבד זכוכית ורוב סוגי המתכות.
בניגוד לחרקים חולדות פעילות במהלך כל השנה והן גלויות יותר לעין בין החודשים אפריל- יוני ובחודשים אוקטובר נובמבר (רבייה), כשמזג האוויר נעים.
מחוץ למבנים, חולדות נורווגיות יעדיפו לחפור מחילות בקרקע לאורך קירות, מתחת למצבורי אשפה או תחת לוחות בטון נטושים. בכל מחילה יש פתח מילוט אחד לפחות.
חולדות תמיד יתמקמו בקרבת מזון ומים נגישים. בכל לילה, חולדות נוהגות לחזור על אותו מסלול של חיפוש מזון ומשאירות אחריהן סימני עקבות בולטים.
כשהמזון נגיש, חולדות לא יתרחקו מהקן שלהן יותר מ 30 מטר אך בזמן הקציר, עבור מנת תירס או בוטנים טעימה, יתרחקו אף יותר.
על מסלול הליכתן של חולדות או בפתחי הכניסה השונים, חולדות משאירות סימנים שמנוניים כהים. חולדות מסוגלות להשתחל דרך פתחים בעלי קוטר קטן הרבה יותר מגופן.
עובדה זו אינה מפתיעה כלל אם מבינים עד כמה גמיש שלד העצמות שלהן. אם חולדה עומדת בפני פתח, היא מגששת תחילה עם ראשה ובאמצעות שערות החוטם מקבלת מידע, במהירות שיא, לגבי גודל הפתח והאם היא יכולה להיכנס פנימה ללא חשש.
חולדה צעירה מסוגלת לחדור דרך פתח צר שקוטרו גדול מ- 12-13 מ"מ, חולדה בוגרת תחדור פתח שקוטרו 20 מ"מ ומעלה.
חולדות פוערות פתחים או חורים בתוך מבנה מייד לאחר שפלשו אליו לשם מעבר ממקום למקום או לצורך יצירת קן. הפתחים יהיו בגודל של 5-8 ס"מ מלווים בריח שמנוני אופייני ובולט של חולדות.
כמו עכברים, חולדות מקימות מושבות טריטוריאליות. בראש המושבה עומד זכר שליט דומיננטי ולצידו מס' חולדות נקבות שליטות. תפקידו של הזכר השליט הוא להגן ולשמור על הנקבות מפני הזדווגות לא רצויה עם זכרים זרים מחוץ ללהקה.
הנקבות בלהקה אחראיות על הגנה מפני חולדות זרות, הקמת וטיפוח הקן בנוסף לטיפול בצאצאים.
קן של חולדה עשוי מעלים, חוטים, נייר או כל דבר אחר הנמצא בהישג. חולדות פעילות בלילה אך ניתן למצוא מס' פרטים גם במהלך היום. אירועים כאלה מתאפשרים כאשר חולדות במעמד נמוך לא מקבלות גישה למקורות המזון בזמן ארוחת הלילה יחד עם להקת החולדות השלטת, ונאלצות לשוטט אחר מזון בשעות היום.
כעת ניתן להבין היטב מדוע חולדות משגשגות למספרים גבוהים.
בתנאים אופטימליים זוג חולדות יכול להביא 15,000 צאצאים בתוך שנה אחת.
חולדות בעלות תיאבון בלתי מוגבל: חולדה מסוגלת לאכול במשך יממה מזון השוקל עד שליש ממשקל גופה.
חולדה חיה אומניבורית ושכזו היא אוכלת כל: חלזונות, בוטנים, אגוזים, זרעים שונים, פירות וירקות, ביצים, בשר, כולל סבון, עור, ממתקים למיניהם ואף חולדות אחרות (תופעת קאניבליזם) או פגרים. כמעט כל פסולת מזון שיותיר האדם יתחבב על חולדות.
חולדות בעלות תיאבון בלתי מוגבל, בעוד עכבר מסתפק במועט. חולדה תמתין עד שביטנה תתמלא בכל ארוחה. כמו עכברים, חולדות נכנסות לתוך מקפיאים ללא חשש וזוללות מזון קפוא. הדאגה היחידה הנמצאת בראש מעייניה של חולדה נורבגית היא מציאת מקור מים נגיש שבלעדיו אינה יכולה לשרוד. חולדה נורבגית צורכת כ 30 גר' מים ליום.
בתקופות של חורפים קשים וקרים מצטמצם מספרן של חולדות בטבע ואף התנהגותן משתנה. שיעור התמותה גבוה ומספר רב של חולדות אינו שורד את החורף הקשה עקב המחסור במזון ובעקבות כך מספרן יורד לשפל.
בתחילת האביב, סמוך לחודש מרץ, מזג האוויר החמים מדרבן חולדות להתרבות.
המלקוש מביא עימו מעטפת צמחייה נוספת התורמת רבות למקורות מזון ומחסה עבור חולדת החוף והילודה גוברת, לכן מספר החולדות שופע בתקופה זו של השנה.
בקיץ, לעומת זאת, יש תנובת פירות וירקות בלתי פוסקת ומצבורי פסולת של שווקים ומסעדות תורמים אף הם לשפע המזון עבור חולדות. כל אלו מביאים לגידול מאסיבי במספר החולדות בחודשי הסתיו (ספטמבר ואוקטובר).
התקררות מזג האוויר בחודשים נובמבר עד פברואר דוחפת חולדות לאתר מקורות מחסה חלופיים וחמימים, לפיכך חולדות פולשות לתוך מבנים, דירות ובתים.
לצידה של החולדה נורבגית קיים מין נוסף של חולדות הנקרא חולדה מצויה. לחולדה זו שמות נוספים כמו חולדה שחורה (black rat), חולדת האניות (ship rat), חולדת גגות (roof rat), חולדת העליות, חולדת הבתים (house rat), חולדת אלכסנדרוני (alexandrinus Geoffroy).
קיימים שנים-עשר סימנים המעידים על פעילות של מכרסמים:
על מנת להיפטר מבעיה של חולדות מומלץ להצטייד בסבלנות מרובה ובסיועו של מדביר מכרסמים מקצועי. מדובר במערכה עיקשת ובקרב לא פשוט נגד חולדות ולכן לא מומלץ לנסות ללכוד את החולדה לבד.
תפקידו של מדביר המכרסמים הוא לנתח את היקף התופעה ולקבוע האם מדובר באירוע מערכתי או נקודתי. (מקרה שניתן לפתור בעזרת לכידה במקום). לכידת חולדות או הרעלת חולדות על ידי אדם שאינו מיומן, בצורה אקראית, תגרום להשפעה מינימלית על היקף התופעה. ובמקרים רבים תהיה ידו של האדם על התחתונה.
הדרך הנכונה לבצע הרחקת חולדות או מכרסמים בכלל מביתך היא לא לאפשר להם להגיע לשם מלכתחילה. מאחר וחולדות נוהגות להסתתר באזורי צמחייה הסמוכים לקירות הבית, מומלץ לגזום באופן תדיר את צמחי הגן והעצים בחצר וליצור שטח סטרילי של כמטר לפחות בין הצמחים לקיר ובין העצים לגג.
חצר נקייה משמעה, חצר עם פחות מזיקים! מניעת מקורות מחסה ומקורות מזון תפחית את הסיכוי לחדירת מכרסמים לחצר ביתך, לכן סלק גרוטאות מהחצר האחורית, פנה פסולת בניין או פירות וירקות רקובים, דאג שפחי האשפה ירוקנו תדיר ויהיו מכוסים כל הזמן, תקן צנרת מים דולפת.
חולדות נוהגות להסתתר תחת ערימות עץ או בתוך רכבים נטושים, מכשירי חשמל שזרוקים בחצר ללא שימוש כמו מקררים, מכונות כביסה או מייבשים או רהיטים ישנים שאנחנו שומרים בחצר.
החשש העיקרי הוא מפני חדירת של מכרסמים לתוך הבית, המקדש הפרטי שלנו. אם נאפשר להם – מכרסמים יחדרו לבית, אם לא – יישארו בחוץ. חולדות או עכברים מתגנבים בחשאי דרך חלון או דלת שנשכחו לרגע פתוחים אבל לא רק…
עכברים או חולדות מוצאים דרכים מקוריות ויצירתיות לפלוש לבתים. פתחי צנרת של מזגנים או מעברי תקשורת שאינם אטומים, מרווחים בארגז הרוח של הגג או רעפים שבורים או שכאלה שזזו עם הרוח הם דרך נוחה עבור מכרסמים להיכנס לבית. חולדות או עכברים מסוגלים לצעוד ללא חשש על כל משטח (כמעט) גם על הטיח הצבעוני הכל כך פופולרי כיום שנדמה כי הוא שטוח לגמרי, חולדות צועדות בבטחה (וגם עכברים).
מומלץ לבצע בדיקה שנתית לצד החיצוני של הבית ובמיוחד באזור הגג על מנת לאתר פתחים שנפערו במהלך השנה או פגמים שלא שמנו לב אליהם. איתור יסודי של כל הפתחים ואיטום מקצועי יביא לתוצאות אפקטיביות ויקטין את הסיכוי לחדירת מכרסמים לתוך הבית.
לא תמיד זה מתאפשר ולא לכל אחד עומד התקציב הראוי, אך על מנת להדוף פלישת חולדות באופן מוחץ חובה לבצע, בו זמנית, טיפול בשיטת ipm (integrated pest management) בהיקף רחב יותר משטחו של בית אחד. קבוצת בעלי בתים שבחזקתם קיימת בעיה של חולדות חייבים להתאגד לפעולת מניעה כוללת. טיפול יסודי נגד חולדות כולל פעולות מניעתיות של צמצום מקורות מזון, מים ומחסה, שבסיומן מבוצעות פעולות ניטור ומשוב. הפקרת חולדות ללא מים מזון תותיר אותן נואשות ורעבות ובסופו של דבר תוביל אותן למצב שבו יתחילו לטרוף אחת את רעותה. כך ירד מספר החולדות למינימום.
נהוג לחשוב בטעות שכלבים או חתולים בבית ובחצר מסוגלים להוות איום בפני חדירת מכרסמים או כל שכן להרחיק להקת עכברים. אכן, חתולים או כלבים מסוגלים להריח חולדה או אפילו לטרוף אותה אך בפועל התנהגות חולדה אינה משתנה בסמוך לחיות מחמד והיא מתעלמת מקיומו. חולדה זריזה לאין שיעור מרוב הכלבים, חולדות או עכברים נכנסים לפתחים שאליהם יכול חתול רק לחלום. הם גם משתחלים למקומות צרים ועולים לגבהים ששום כלב לא יגיע אליהם. חולדה חיה חכמה ומבינה מהר מאוד שכלב או חתול לא יכולים לטפס לגג או לחצוב בקיר ולכן עליונותם ברורה.
כלבים וחתולים הן חיות מחמד מפונקות שבעליהן דואג להאביס עליהן מזון ברוב שעות היממה. עובדה זו גורמת להם לחוש שבעים ולכן הם מתעלמים רוב הזמן מקיומם של מכרסמים וישנם אף כאלה שהשלימו עם חיים לצידם מכרסמים באותה טריטוריה.
טורפים טבעיים שיודעים להתמודד עם חולדות או עכברים
אם אינך רוצה שמכרסמים ישובו לביתך, בצע את פעולות המניעה טרם הצבת המלכודות.
לכידת מכרסמים היא פעולה חשובה מאוד במאמץ לסלק חולדות או עכברים משטח הבית אך היא אינה תחליף לפעולת ipm. ברוב המקרים, קצב לכידת מכרסמים באמצעות מלכודות אינו משתווה לקצב הריבוי הטבעי של חולדות.
חשוב להבהיר שעצם הנחת מלכודת למכרסמים אינו מבטיח לכידת עכבר או לכידת חולדה.
בשוק קיימים מספר סוגים של מלכודות למכרסמים כגון: מלכודת דבק לחולדות או מלכודת דבק לעכברים, מלכודת קפיץ לחולדות או מלכודת קפיץ לעכברים, מלכודות רשת ועוד.
הנחת מלכודת למכרסמים דורשת הבנה, ידע והתחשבות במס' רב של גורמים וביניהם:
יעילותן של מלכודות למכרסמים גבוהה כשמדובר בהתמודדות מול מס' מצומצם של מכרסמים שחדרו למבנה אך אין זה אומר שמייד לאחר הצבתן המכרסמים (חולדה או עכבר) ייתפסו.
במקרים בהם חולדה בודדת חדרה בטעות לבית נעדיף להשתמש בשירותיו של לוכד מכרסמים מקצועי. (לוכד חולדות, לוכד עכברים).
ישנם מכשירים אולטרה סוניים (בעלות כספית גבוהה) המיועדים להרחקת מכרסמים. מכשירים אלו משדרים גלי קול בתדרים הנקלטים אך ורק על ידי אזני המכרסם. גלי הקול הללו אמורים לצרום באוזן של חולדה או של עכבר ולגרום לו אי נוחות ובסופו של דבר להרחיקו מהמקום.
יעילותם של מכשירים אלו נמוכה מכמה סיבות: האחת, כמעט ולא קיימת תמיכה מדעית שמאשרת שגלי קול מרחיקים חולדה או עכבר.
שנית, גלי הקול אינם חודרים קירות וגופים מוצקים ועם הזמן מכשירים אלו מאבדים מעוצמתם.
סיבה נוספת לחוסר יעילות מכשירי הקול היא העובדה שחולדה הינה מכרסם תבונתי, שתוך זמן קצר מתרגל לתדירות גלי הקול ומייחס להן חשיבות מועטה.
הדברת מכרסמים באמצעות רעל היא שיטה לקטילה של מכרסמים באמצעות פיזור רעלים מסוכנים על ידי מדביר בעל היתר להדברת מכרסמים מטעם המשרד להגנת הסביבה.
חומרי ההדברה מחולקים למס' קטגוריות:
חומרי הדברה מכילים רעלים מושהים מסוגים שונים הגורמים לקטילת המכרסם לאחר מס' ימים.
חומרים מסוכנים אלו עברו רישום במשרד להגנת הסביבה והם מיועדים לשימוש כנגד מכרסמים בלבד.
השימוש בחומרים אלו חייב להיעשות על ידי אדם מנוסה ומיומן, שמבין את ההשלכות הבטיחותיות של יישום התכשיר, אחרת חומרי ההדברה עלולים לסכן ילדים, חיות מחמד או כל חיה אחרת שאכלה או שאפה בטעות את הרעלים.
ההמלצה שלנו היא לא להשתמש ברעלים בעצמך אלא להיעזר במדביר מכרסמים מוסמך בעל רישיון.
לעיתים יישום לא נכון יכול להביא לתוצאות הפוכות. ישנם מקרים לא מעטים שבהם אנשים פזרו רעל בצורה לא מבוקרת וגילו להפתעתם ריחות נוראיים של פגרים במקומות אליהם יד אדם לא יכולה להגיע כמו עליית גג. מאחורי ארונות המטבח או בתוך קירות גבס.
"לפעמים מתגנבת חולדה לתוך הסלון דרך חלון שנשכח פתוח ובן רגע זורעת בהלה אצל כל בני הבית. החולדה קופצת לשטיח ומשם לספה, רצה לאורך הקיר לכיוון המטבח, מסתתרת לכמה רגעים מאחורי המקרר. בשלב זה כל הבית "על גלגלים", צרחות וצעקות נשמעים מכל עבר…."
התסריט הזה מעלה חיוך אצל כל אותם אלה שחוו מקרה של חולדה בבית. אצל כמה מהם הסתיים האירוע הטראומטי תוך זמן קצר לאחר שהזמינו את שירותיו של לוכד חולדות.
הקרדיט להמצאת השיטה של לכידת חולדות באמצעות ידיים בלבד, שייך למדביר ולוכד החיות איתי פוטש. שיטה ייחודית זו נוצרה כצורך חיוני ומיידי במקרים של חדירת חולדה לתוך בית.
באותה תקופה, לבעלי דירות עם חולדה משוטטת בסלון, לא היתה ברירה אלא להסתפק במלכודות לחולדות והיו גם לא מעטים שנאלצו לנטוש את הבית עד לתפיסתה של החולדה הסוררת.
לכידת חולדה או לכידת עכבר באמצעות הידיים מאפשרת לכל אלה שסובלים מבעיה של חולדה שמשוטטת בבית, להיפטר מהחולדה במהירות ללא המתנה מורטת עצבים.
לוכד חולדות מקצועי נדרש לעמוד בכמה קריטריונים:
כיום, מס' מצומצם של מדבירים, הצליח לאמץ את השיטה של לכידת חולדות בעזרת הידיים. לעומתם ולמרבה הצער, צצו לאחרונה מס' רב של "מתחזים".
מדובר במדבירים שנרתעים ממגע עם חולדות, אך למרות זאת, נותנים מצג שווא בפני הלקוח ומזדהים בפניו כלוכדי מכרסמים. בפועל הם מעניקים שירות שונה לגמרי כמו הצבת מלכודות או פיזור רעלים.
בבואכם לקבל שרות של לכידת חולדות או לכידת עכברים ודאו, מעל לכל ספק, שאכן אותו אדם יעמוד במילתו ויהיה מסוגל ללכוד במו ידיו את החולדה.
את מושגי היסוד באורח החיים של בעלי החיים רכשתי בצעירותי עת שוטטתי בין גבעה לשדה. במשך תקופה ארוכה, תחת זהות בדויה, חקרתי וביליתי במחיצתם של זוחלים (לטאות, נחשים), פרוקי רגליים (חרקים, עקרבים, עכבישים), מכרסמים (חולדה, עכבר) ובעלי כנף (עטלפים, מיני ציפורים).
התשוקה לתהות על קנקנם של זוחלים, ציפורים ומכרסמים ולהכירם מקרוב הובילה אותי, תוך מאמצים רבים, ללכוד אותם בעצמי. כמובן שהנחות סלב הם לא עשו לי, ובאמצעות אימוץ טקטיקות ייחודיות הבנתי כיצד הם מתחמקים ובאלו אמצעים הם משתמשים על מנת לתעתע באויביהם. בדרך זו רכשתי את מיומנות הלכידה. כיום אני בעל רישיון הדברה לחרקים ומכרסמים מטעם המשרד להגנת הסביבה (רישיון מס' 1858) ובעל היתר ללכידת נחשים מטעם רשות הטבע והגנים.
לסיום
רבים מהאנשים, הסובלים מבעיית מכרסמים מתפתים לבצע לכידת חולדות או לכידת עכברים בעצמם. רובם עושים טעויות קריטיות במהלך ניסיון הלכידה ומשלמים על כך ביוקר (תרתי משמע): עקב עוגמת הנפש משום שלא צלחו את המשימה ועדיין משוטטת אצלם חולדה בבית וגם כי עליהם להזמין (בתשלום נפרד) מדביר או לוכד חולדות להשלמת המשימה.
תשובה: במשך שנה אחת עכבר יותיר אחריו 18,000 גללים!
כל הזכויות על המאמרים המקצועיים המתפרסמים בדף המאמרים של האתר ובכל דף אחר באתר זה שמורות לאיתי פוטש (להלן 'איתי הלוכד'). חל איסור מוחלט לפרסם את המאמרים, חלקם או בשלמותם, באף פורום אינטרנטי, בלוג, אתר אישי, אתר מקצועי, אתר מסחרי או אתר ללא כוונת רווח ללא אישור מפורש בכתב מ'איתי הלוכד'. כמו כן אין לקשר, לערוך, לעבד או לשנות את התמונות, האיורים והחומרים הגרפיים שמלווים אותם. אין ללמד את המאמרים בשום מכון, קורס, מכללה או בית ספר, במסגרת אישית, פרטית או קבוצתית, ללא אישור מ'איתי הלוכד'.
תגיות:מאמר על חולדה, מאמר על חולדות,מאמר על עכבר,מאמר על עכברים,כיצד חי עכבר?,מתי מדבירים עכברים?,איך נמנעים מעכברים?, "בזכות מה עכברים שורדים?,איך עכברים מכרסמים?,מהם מכרסמים ביתיים?,המכרסמים שבסביבתנו,האם חולדה מסוכנת?,הבדלים בין סוגי חולדות,מה ההבדל בין חולדה מצויה לחולדה נורווגית?,